Het verschil in smaak
Zondag gesloten
Beste bezoeker,
Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciele activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
Smaken verschillen, bij u en bij kaas, vooral bij Boerenkaas
Kinderen moet je niet vragen om een stukje Parmigiano Reggiano op te eten. Ze zullen u aankijken. Zij houden van jonge kaas, hoogstens jongbelegen kaas.
De rijpingstijd
Genieten van kaas staat het schema van de soortnamen en de rijpingstijd daarvan. Het verschil in smaak, reuk en structuur van kaas heeft een aantal oorzaken waarvan de afkomst van fabriek of boerderij de belangrijkste is.
Het maken van kaas
Het maken van kaas is arbeidsintensief. Het vereist vooral vakkennis, geduld en inzicht van productiemethoden en van de juiste rijpingstijd en de manier waarop dat gebeurt. Op de boerderij wordt gewerkt met rauwe melk, dat is de gekoelde melk van de morgen vermengd met de nog warme melk van de avond. In de fabriek gebruikt men voor de bereiding melk die gepasteuriseerd is door deze tot 65oC te verhitten. Daardoor gaan de goede bacteriën die de smaak bepalen verloren. In de fabriek werkt men machinaal en heeft de productie een vast patroon. Op de boerderij gebruikt men melk zoals het komt met meer of minder vet al door het jaargetijde en de ligging van de weide waar gegraasd werd. In de fabriek werkt men met standaard melk van gelijkblijvend gehalte. Daardoor is deze kaas weliswaar herkenbaar, maar heeft minder van de opwindende smaak en structuur van de kaas die van de boerderij komt. De wisselende smaak is een vreugde voor de kenner. In het voorjaar, met vers gras en dartelende koeien is die anders dan in de winterse tijd met melk van koeien op stal. Het is als met de jaargetijden van lente, zomer, herfst en winter, telkens lekker, telkens anders. In het éne jaargetijde verlang je weer naar het andere.
Boerenkaas
Boerenkaas gaat met de seizoenen mee daardoor blijft het spannend welke smaak tevoorschijn komt. Er zijn veel meer oorzaken die de smaak van kaas bepalen.
De melk van een schaap, geit of koe maakt verschil
Ook het land, de ligging van de weide, het bijvoeren op stal en als aller, allerbelangrijkste de rijping. Was dat in een kelder of een grot. Is er zorgzaam handmatig gekeerd, geborsteld en gewassen of heeft een machine dat werk gedaan.
Boerenkaas dat kunt u niet missen
Gelukkig zijn er in Nederland ongeveer 340 kaasboerderijen overgebleven die hun eigen kaas maken. Boerenkaas is een beschermde naam. Het besef en de wil van de boeren om duurzaam dier- en milieuvriendelijk te werken is gegroeid. Dat vereist van hen een grotere inspanning. Ze doen het in de verwachting dat door die eerlijke manier van werken de consumptie van kaas zal toenemen. Dat zal lukken als de kwaliteit en smaakbeleving hoog blijft. Dat lukt als u Boerenkaas op uw bestellijstje zet. Voor de boer is dat een aanmoediging om door te gaan.
Zo is het gekomen
Delekkerstekaas.nl webshop heeft ook een geschiedenis. Van vader op zoon is kennis en liefde voor kaas overgedragen. Met als onderdeel daarvan de beleving van de smaak van kaas van de ambachtelijke kaasboerderij. Delekkerstekaas.nl is een kaashandel die zich heeft toegelegd en gespecialiseerd in het zoeken naar lekkere, bijzonder lekkere en ten slotte de lekkerste kaas. Met dat voornemen stak de webshop Delekkerstekaas.nl, zonder een lint door te knippen of een witte duif los te laten, van wal en staat voor u klaar met een keuze uit 300 kaassoorten, verschillend van structuur, smaak, vorm, leeftijd, rijping, seizoen en land van herkomst. Dat zijn de grote voordelen van het winkelen op de website en in het bijzonder op die van Delekkerstekaas.nl! Delekkerstekaas.nl is trots op de gemaakte start en kijkt naar u uit met een bestelling.
Delekkerstekaas.nl onderhoudt goede contacten met boerderijen in binnen- en buitenland.
Bij ons kunt u terecht voor de lekkerste Boerenkaas. Per pond, per kilo, per kwart, een halve of een hele kaas en per stuk. Kies en klik aan, makkelijk en leuk om te doen.
Leer het uw oud geworden vader. Hij houdt van kaas. “Wie de lekkerste kaas wil hebben moet het aan ons vragen” Wie daarbij een moderne kaasschaaf wil gebruiken, wij hebben die in de shop! Kijk verder op de site van Delekkerstekaas.nl en u komt het tegen.