Online kaas bestellen bij de lekkerstekaas.nlEen kaasplankje vormt de hartige afsluiting van een diner. Een gevarieerd aanbod van verschillende kazen; harde en zachte, milde en pittige wordt op een houten plank geserveerd. Een kaasplankje bevat minimaal drie verschillende soorten kaas en kan worden aangevuld met druiven, noten, crackers, een chutney of een confituur. In Frankrijk gebruikt men de kaasplank als afsluitende gang, in Nederland kan het ook voor het zoete dessert geserveerd worden.

Samenstellen van een kaasplankje

Het geheim van het kaasplankje is in de eerste plaats natuurlijk: de juiste samenstelling. Welke kaassoorten zijn de beste keus? Veel mensen vinden het moeilijk om uit het enorme aanbod de juiste combinatie te kiezen en de hoeveelheden. Een goede vuistregel is om uit te gaan van 100-125 gram kaas per persoon.
Het is bij de keus van de kaas van belang om variatie aan te brengen in herkomst en smaak. Daarbij kunnen zachte roomsmaken langzaam in smaak opgebouwd worden naar een meer pittige smaak. De kaas wordt in een bepaalde volgorde gegeten: men begint met de mildste kaassoort en bouwt stapsgewijs op naar de pittigste.

Verschillende kaassoorten op het kaasplankje

Online kaas bestellen bij de lekkerstekaas.nlVeel kazen hebben namen die u mogelijk niets zeggen over de soort kaas en de smaak. Er bestaan vijf verschillende kaasfamilies: roodflorakaas, harde kaas, blauwaderkaas, geiten- of schapenkaas en witschimmelkaas. Een handigheidje om tot een verantwoord samengesteld kaasplankje te komen is om uit elke kaasfamilie iets te kiezen.

Een kaasplankje zou dan bijvoorbeeld kunnen bestaan uit een stuk witschimmelkaas, zoals een Camembert of Brie, een roodflorakaas zoals Munster of Reblochon, een blauwaderkaas zoals Roquefort, een harde kaas zoals Comte, en een geitenkaas zoals Chebris Onetik die van geiten- en schapenmelk is gemaakt.

Presentatie van het kaasplankje

Als u met zorg de kazen hebt gekozen, komt de volgende stap: hoe presenteer je een kaasplankje? Van belang is dat de kaas op kamertemperatuur is, dan komt de smaak het best tot zijn recht. Haalt u daarom drie uur van tevoren de kaas uit de koelkast.
De verschillende kaassoorten kunnen geschikt worden op een mooie houten kaasplank. Maar de kaas kan ook geserveerd worden op een mooie schaal, een matje of op een bananenblad. U kunt daarbij nog wat decoratie tussen de kazen aanbrengen zoals druiven, noten of tijdens de kerstdagen kleine kerstballen of takjes hulst. U kunt er ook voor kiezen om elke gast een bordje met 5 stukjes kaas te serveren
Om de kaas te snijden, gebruikt u bij voorkeur voor elke soort kaas een apart mes. Er zijn voor elke kaassoort is er namelijk een speciaal kaasmes.
De kaas kunt u in puntjes serveren, in blokjes of dun schaven waardoor er veel smaak vrijkomt. Het is leuk als u uw gasten iets over de herkomst van de kaasjes kunt vertellen. Op de site van Delekkerstekaas.nl vindt u bij elke soort kaas een informatie over de herkomst productie en rijping.

Het kant en klaar kaasplankje
Het geheim van het kaasplankjeVindt u het lastig om de juiste combinatie van kazen te vinden? Bij delekkerstekaas.nl kunt u ook kant en klare kaasplanken bestellen. U bent dan verzekerd van een smakelijke combinatie van kazen. Er is keus uit verschillende soorten. Extra fijn is de mogelijkheid om ook alle andere benodigdheden voor uw kaasplankje te bestellen. Van het juiste mes tot aan een fraaie plank.

En u bestelt op maat: of u nu in een klein gezelschap van het kaasplankje wilt genieten of juist met heel veel mensen tegelijk: alles kan. Hierbij geldt als u meer bestelt, wordt de kiloprijs lager. Bij bestellingen boven de €40,- wordt de kaas gratis thuisbezorgd.