Goudse kaas

Wereldberoemde Goudse kaas
Goudse kaas is Nederlands bekendste en meest verkochte kaas. Deze kaas wordt gemaakt van koemelk en heeft een vetgehalte van 48%. Goudse kaas heeft de vorm van een wiel, met ronde zijkanten, en weegt gemiddeld 15 kilo. Goudse kaas heeft een rijke, volle smaak.

Goudse kaas productie
Vroeger werd Goudse kaas door de boeren uit de omgeving van Gouda gemaakt. Speciaal voor de handel in deze kaas werd in 1668 de Goudse Waag gebouwd. Hier werden de kazen gewogen en verhandeld.
Anders dan de naam doet vermoeden, hoeft Goudse kaas (tegenwoordig) helemaal niet uit Gouda te komen. Met Goudse kaas wordt vooral de vorm bedoeld en de manier waarop de kaas wordt gemaakt. Overal ter wereld kan deze kaas geproduceerd worden.

Gouda Holland keurmerk
Omdat de soortnaam en de vorm van Goudse kaas niet beschermd zijn, is er een keurmerk in het leven geroepen. Sinds 2010 zijn ‘Gouda Holland’ en ‘Noord Hollandse Goudse kaas’ voorzien van de beschermde oorsprongbenaming (BOB). Dit keurmerk is door de Europese Commissie verleend. Kaas met deze aanduiding moet voldoen aan strenge regels. Zo moet de kaas gemaakt zijn van Nederlandse koemelk volgens het oorspronkelijke recept en in Nederland zijn gemaakt. Ook moet de kaas minstens vier weken rijpen op houten planken om zijn eigen karakteristieke smaak te krijgen. De duur van dit rijpingsproces bepaalt de smaak.

Smaak van Goudse kaas
Goudse kaas en Noord Hollandse Goudse kaas verschillen in smaak. Dat komt door het gras dat de koeien eten. Noord Holland was vroeger zee. De bodem is van kleigrond en het gras is daardoor erg sappig en mals. Dat zorgt voor volle romige melk. Hierdoor is deze kaas op jonge leeftijd vol en romig en als hij ouder wordt fruitiger en intens van smaak. Ook omdat Noord Hollandse Goudse kaas korter gepeld wordt is hij minder zout en blijft hij smeuïger. Gewone Goudse kaas zal hierdoor op oudere leeftijd meer brokkelen dan Noord Hollandse Goudse kaas.

Als een kaas ouder wordt, wordt hij ook droger. Daarom is het niet mogelijk om het vetgehalte van de samenstelling te geven. Het vetgehalte kan alleen in % van de droge stof worden uitgedrukt. Zo is Goudse kaas een volvette 48+ kaas. Dat wil zeggen dat er in de droge stof van de kaas 48% vet zit. In tegenstelling tot andere kazen bevat Goudse kaas iets minder vitamine B12 maar juist weer meer vitamine K2. Waarschijnlijk komt dat door de samenstelling van bodem en het gras dat daarop groeit.

Soorten Goudse kaas
Bij uw online kaasspecialist verkoopt men natuurlijk de échte Goudse kaas die in Nederland geproduceerd is. Zo is er uit Zuid Holland licht zoete Maasdammer. Dit is de Nederlandse variant van de bekende Emmenthaler. Of uit Noord Holland de volromige Amsterdammer. Kaas die allemaal zijn eigen rijpingstijd heeft gehad. Zo is er jonge vier weken gerijpte Goudse kaas en kaas die liefst vijf jaar in de Nederlandse pakhuizen heeft liggen rijpen.

Kies voor echte Goudse kaas
Wie voor delekkerstekaas.nl heeft gekozen, heeft daarmee natuurlijk al gekozen voor echte smaak. Want uw online kaasspecialist heeft met zorg de beste kazen voor u geselecteerd. Echte Goudse kaas in Nederland gemaakt, van volle romige melk. U hoeft alleen nog de soort uit te kiezen die u lekker vindt. Uw kaasspecialist is natuurlijk benieuwd; welke Goudse kaas is bij u favoriet? laat het ons weten.