De bekendste en meest gegeten kaassoort in Nederland is Goudse kaas. Deze kaas is in allerlei smaken verkrijgbaar, natuurlijk ook in onze kaasshop. Of je nu houdt van jonge kaas, belegen of extra oude brokkelkaas, wij hebben het allemaal. En voor 14:00 uur Goudse kaas kopen, betekent de volgende (werk) dag al van je kaas genieten.

Het ontstaan van Goudse kaas

De kaas dankt zijn naam aan het feit dat in de stad Gouda al eeuwenlang deze Hollandse kaas wordt verhandeld. Nog altijd wordt deze beroemde kaas op ambachtelijke wijze gemaakt, op boerderijen in de regio rondom de stad, zoals Stolwijk en Haastrecht. Boeren Stolwijker is hier een voorbeeld van. De koeien grazen op het gras. Van hun melk maken de boeren met passie en vakmanschap én volgens authentiek recept heerlijke Goudse kaas. Na een rijping op echte houten planken, is de kaas klaar voor de verkoop. De boeren gaan vervolgens naar de kaasmarkt in Gouda om hun kaas te verhandelen. goudse_jong_belegen_hele_kaas_kopen_1_1

Tegenwoordig vindt de Goudse kaasmarkt alleen nog in de zomermaanden plaats. Eenmaal per week kunnen toeristen en liefhebbers van kaas dit leuke schouwspel bezoeken.

Kenmerken van kaas uit Gouda

Echte Goudse kaas weegt tussen de 1 en 16kg en bevat ten minste 48% vet, tegen normaal 51%. Dit is echter op basis van de totale droge stof, want het werkelijke vetgehalte, op basis van het gewicht, bedraagt 32%. De kaas bevat veel calcium en vitamine A, B en D. De traditionele kaas uit Gouda is een smaakvolle, geurige kaas die in verschillende rijpingsstadia verkrijgbaar is. Van jonge Goudse kaas tot belegen, tot oud en extra oud.

Goudse kaasInternationaal kwaliteitszegel

Met de aanduiding ‘Gouda Holland’ heeft de Europese Unie aan de originele Goudse kaas de BGA-status toegekend. Dit staat voor ‘Beschermde Geografische Aanduiding’. Wanneer je dus Goudse kaas kopen gaat en deze kaas is voorzien van een speciale Gouda Holland kwaliteitszegel, kun je erop vertrouwen dat je ook echt deze ambachtelijke kaas koopt.

Toepassingen van kaas uit Gouda Goudse kaascadeau

Goudse kaas laat zich op verschillende manieren gebruiken. Kaasplakjes, borrelblokjes, kaasblokken en geraspte kaas zijn hier enkele voorbeelden van. De kaas smaakt lekker op brood en is uitstekend te gebruiken als finishing touch over pasta’s en door salades. Daarnaast doet deze kaas het ook goed op een kaasplateau of als kaasfondue.

Goudse kaas kopen? Bestel online uit ons ruime assortiment met echte kaas uit Gouda jouw favoriete smaak!