Hollandse geitenkaas is heerlijk. Hollandse geitenkaas is wereldberoemd. Door ons klimaat en onze productiewijze is de smaak van onze geitenkaas uniek. De meeste geitenkazen uit Nederlands zijn hard gerijpte kazen, zoals onze Goudse kaas. Buitenlandse geitenkaasjes zijn vaak zacht van structuur en veel jonger. Zo maken de Fransen bijvoorbeeld heerlijke chévres, zachte verse geitenkaasjes met uiteenlopende smaken, van heerlijk zacht (bv. de Galet Blanc Fermier) tot uitdagend pittig, zoals de Sainte-Maure de Touraine AOC.

Hollandse geitenkaas

De Hollandse geitenkaas die we speciaal hebben geselecteerd voor ons assortiment komt van de Klaver Kaasboerderij in Winkel, Noord-Holland. Daar wordt al vanaf 1977 kaas gemaakt door vakbekwame kaasmakers in een ultramoderne kaasfabriek. Vanaf 2005 heeft Klaver Kaas ook alle eigen geiten naar het bedrijf toe gehaald. Met een grote, luxe eigen stal hebben de geiten een goed onderkomen. Bovendien hebben de gebroeders Klaver hierdoor de productie van geitenmelk helemaal in eigen hand, wat de kazen alleen maar ten goede komt. De Klaver-broers maken harde geitenkaas in verrassende versies, met brandnetel bijvoorbeeld of met tuinkruiden of met fenegriek. En zelfs een mediterraan geitenkaasje, met knoflook, olijven en de zontomaatjes.

Verrassend veelzijdig

Bij bijna ieder restaurant staat 'ie tegenwoordig op de kaart, de salade met geitenkaas. Wat groene salade met een gesmolten plakje kaas, vaak in combinatie met nootjes en honing. Lekker hoor, maar je kunt zo ontzettend veel meer doen met geitenkaas, dat deze salade eigenlijk te niet doet aan de heerlijk smaak. Eerder gaven we je het recept voor geitenkaasfondue. Vandaag een toprecepten waarin geitenkaas de schitterende hoofdrol speelt, geitenkaastaart met tijm.

RECEPT: GEITENKAASTAART MET TIJM

Taartbodem
Natuurlijk kun je kant-en-klaar deeg kopen in de supermarkt. Deeg voor hartige taart bijvoorbeeld. Maar zelf maken is echt veel lekkerder. en helemaal niet zo moeilijk.

Ingrediënten
- 200 g bloem + extra om te bestuiven
- 1 tl zout
- 100 g koude boter
- 1 ei, geklutst

Bereiding

  1. Zeef de bloem in een grote kom en doe er een snuf zout bij. Roer door elkaar en voeg de boter er in kleine blokjes aan toe. Kneed  de boter door de bloem met je vingertoppen, het moet eruit zien als grof broodkruim.
  2. Voeg het geklutste ei toe, kneed het geheel (met koude handen) tot je een soepel deeg hebt. Voeg indien nodig nog 1 el koud water toe; te droog deeg laat zich slecht uitrollen. Wikkel het deeg vervolgens in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Vet een quichevorm in met boter of olie en bestrooi heel dun met bloem.
  5. Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem en bak de bodem eventueel blind. Ga dan verder met de vulling. Laat de oven aan staan.

Vulling

- 4 eieren
- 150 ml melk
- 250 gr crème fraîche
- 75 gr harde Hollandse geitenkaas, bv belegen geitenkaas
- 75 gr zachte Franse geitenkaas, bv gerijpte chevre
- 1 el tijm
- snufje nootmuskaat (liefst vers geraspt)

Bereiding

  1. Prak de zachte geitenkaas fijn, rasp de Hollandse geitenkaas.
  2. Meng in een kom de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat.
  3. Verdeel het geitenkaasmengsel over de taart. In het midden van de voorverwarmde oven 25-30 minuten bakken.

Tip: ik maak deze taart graag met een frisse groene salade bovenop. Maar hij is ook lekker met andere groenten. Probeer bijvoorbeeld eens geroosterde groene asperges, gegrilde cherrytomaatjes of blokjes gestoofde pompoen.