Geitenkaas

Geitenkaas is populair
De laatste 15 jaar is geitenkaas sterk in populariteit toegenomen. En dat is heel begrijpelijk, want geitenkaas is enorm veelzijdig in gebruik. Iedereen kent wel de klassieke combinatie van een salade met geitenkaas en pijnboompitten. Of een broodje geitenkaas met honing. Er bestaan veel smaakvarianten van geitenkaas, zowel in de buitenlandse soorten als in de Hollandse geitenkaas. Daarnaast is geitenkaas goed verteerbaar.

Geitenkaas is gezond
Geitenkaas is licht verteerbaar. Dat komt omdat de vetzuurmoleculen in geitenmelk kleiner zijn dan die in koemelk. Ook de eiwitsamenstelling van geitenmelk is anders dan van koemelk. Hierdoor wordt geitenkaas door mensen met een spijsverteringsstoornis of koemelkallergie vaak wel goed verdragen. De kleur van geitenkaas is witter dan kaas gemaakt van koemelk. Dat komt omdat geiten alle caroteen (oranje kleurstof) uit het voer omzetten in vitamine A. Hierdoor bevat geitenkaas ook meer van deze vitamine dan andere kaas.

Veelzijdige geitenkaas
Geitenkaas is erg veelzijdig. Zowel wat betreft de gebruiksmogelijkheden als de vele soorten. U kunt geitenkaas op veel manieren inzetten. Natuurlijk op een broodje, in de salade, gegrild, geraspt, door een stamppot of ovenschotel. Maar ook als smaakvol onderdeel van een kaasplankje, of als begeleider van het aperitief is geitenkaas zeer geschikt.

Er bestaan heel veel soorten geitenkaas. Uit het buitenland, maar ook van eigen bodem. Van zacht, crèmeachtig tot hard, van jong tot zeer oud. Met kruiden of zelfs voorzien van een aslaagje. Zo’n laagje zorgt ervoor dat de witschimmelculturen zich minder kunnen ontwikkelen en heeft invloed op de smaak. Iedere streek kent zijn eigen variaties en specialiteit. Deze kazen worden op de boerderij zelf gemaakt, vaak in een specifieke vorm, van rauwe melk. Tijdens de rijping kunnen zich soms schimmels op de kaas vormen, die eetbaar zijn en zorgen voor een eigen karakter en smaak. Ook is er geitenkaas die gemaakt is in combinatie met schapenmelk, zoals Chebris Onetik uit Frans Baskenland. Bij delekkerstekaas kunt u veel bijzondere buitenlandse geitenkaassoorten vinden.

Ook zijn geitenkaaspakketten verkrijgbaar met daarin een aantal soorten.
Klaverkaas: bijzondere geitenkaas
Van Nederlandse bodem is bij uw online kaaswinkel overheerlijke ambachtelijk geitenkaas van Klaverkaas verkrijgbaar. Deze kaas wordt handmatig gemaakt op de Klaverboerderij in het Noord-Hollandse plaatsje Winkel. Het ambachtelijke karakter van deze kaas vindt u terug in de bijzondere smaak. Een volle, romige en pittige smaak in combinatie met een aangename structuur. Deze is in niets te vergelijken met fabrieksmatig geproduceerde geitenkaas.

De Klavergeitenkaas wordt gemaakt van de melk van de 2300 geiten die men op de Klaverboerderij houdt. Met oog voor het wel en wee van de dieren. Zo lopen de geiten in zeer ruime stallen rond te scharrelen. Uitgangspunt is om vanaf de basis, dus met goede zorg voor het dier het best mogelijke eindproduct – de kaas – te bereiken. En dat maakt deze Klaverkaas zo uniek en vooral zo smaakvol.

Vol, romige geitenkaas
De geitenkaas van kaasmakerij Klaver wordt gemaakt zonder dierlijk stremsel en is dus ook voor vegetariërs zeer geschikt. Het stremsel dat gebruikt wordt bij het maken van deze kaas is gemaakt door micro-organismen. Bij het maken van kaas worden de vaste stoffen in de melk – eiwitten, vetten en mineralen – met behulp van stremsel gescheiden van het vocht (stremmen). Het gebruik van vegetarisch stremsel heeft geen invloed op de smaak. Bij delekkerstekaas vindt u verschillende geitenkaas varianten gemaakt op de Klaverboerderij. Zoals geitenkaas met fenegriek, olijf en zongedroogde tomaat of brandnetel. Maar ook verrukkelijk vol van smaak jonge, belegen, en oude geitenkaas. De geitenkaas van Klaverkaas is typisch zo’n kaas waar je telkens nog een klein stukje van neemt omdat de smaak en de structuur je doen verlangen naar meer.
Wat is uw favoriete geitenkaas? En hoe gebruikt u deze veelzijdige kaas?
Laat het ons eens weten.