“Als ik kaas proef, is geur de eerste stap” - Maarten Koek

In het boek ‘De Nederlandse Kaasplank’ geeft fromager en sommelier Maarten koek antwoord op verschillende vragen zoals: Welke kaas serveer ik na een etentje en hoe stel ik een kaasplateau samen met alleen maar Nederlandse kazen? Ook geeft hij tips over welke wijn het beste bij welke kaas smaakt. Dan hoef je daar in ieder geval al niet meer zolang over na te denken wanneer je een kaasplank of een gerecht met kaas wilt maken! Het kaasboek is ook te koop via onze kaasshop.

Inhoud van het boek

De Nederlandse Kaasplank begint zoals gewoonlijk met een voorwoord, gevolgd met het voorstellen van Maarten Koek en daarna een stuk over wat kaas nou eigenlijk precies is. Vervolgens wordt er verteld over de volgende kaas soorten:

 • Geitenkaas: Picobello, Macendré, Zijper Boerengeitenkaas en VertinaNederlandse Kaasplank boek.1
 • Witflorakaas: Skeapsprond, Witte van Köning en zwaluwgekwetter
 • Roodflorakaas: Daruvael, Kijsrood en Reade Jutter
 • Harde kaas: Overjarige boeren, Boeren Goudse oplegkaas, Remeker Pracht, Schaepsdyck, Stroese Dame en Veerse Schapenkaas.
 • Bijzondere kaas: Zeeuwse Knop, Romero, Friese Nagelkaas, Boeren Leidse met Sleutel.
 • Blauwflorakaas: Bastiaansen Blauw Authentique, Blauw Klaver en Lady’s Blue.

Tussendoor worden verschillende kaasplanken gepresenteerd:

 • De allemansvriend
 • Voor vegetariërs
 • Harde Hollandse Kazen
 • Voor zwangere dames
 • Maartens pittige plank

De Nederlandse Kaasplank wordt afgesloten met een nawoord van de schrijver zelf.

Maarten KoekMaarten Koek

Zoals ik eerder al vertelde, is Maarten Koek een fromager en sommelier bij sterrenrestaurant Perceel. Met zijn gewaagde combinaties laat hij iedereen weer verstelt staan. Met kennis en durf zet hij heerlijke en verrassende gerechten op tafel. Met bijzondere smaakcombinaties. Maar het verbaast je waarschijnlijk als ik zeg dat hij voeger helemaal niet van kaas hield! “Ja, brie en Boursin gingen nog wel en soms een boterham met belegen kaas.”

Wat is kaas?

Kaas is eigenlijk een manier om verse melk langer houdbaar te houden, maar ook om deze steviger te maken. De boeren geven de kazen smaak aangezien zij kiezen voor de voeding van de dieren, voor de duur van het rijpen en nog veel meer.

Kaasplateau

Om je eigen kaasplateau samen te stellen is het belangrijk om voor minimaal vijf verschillende kazen te kiezen. Met deze vijf kazen wordt jouw kaasplateau zeker een succes: geitenkaas, witflorakaas, roodflorakaas, harde zilte kazen of kazen met een bijzondere smaak en tenslotte blauwflora kaas. In het boek De Nederlandse Kaasplank wordt precies beschreven waarom deze kaassoorten bij een goede kaasplank passen. Ook worden er nog een aantal handige tips bij gegeven.

Allergie & kaas

In dit boek worden handige tips gegeven wanneer je last hebt van allergieën die te maken hebben met kaas. Er worden bijvoorbeeld tips gegeven over welke kaas je het beste kunt eten wanneer je een koemelk allergie hebt of een lactose-intolerantie. Mensen met een gluten allergie hebben geluk, want kaas bevat geen gluten!Nederlandse Kaasplank boek.2

 

Zwanger & kaas

Zwangere vrouwen wordt sterk afgeraden om rauwmelkse kaas te eten, dit vanwege de listeriabacterie. Deze bacterie is schadelijk voor een ongeboren kind. Het wordt vrouwen die zwanger zijn dan ook aangeraden om kaas met gepasteuriseerde melk te eten om toch te kunnen blijven genieten van kaas tijdens de zwangerschap. Welke kazen zwangere vrouwen precies kunnen eten lees je in dit boek!

 

Vegetariër en kaas

De meeste kazen zijn helaas niet vegetarisch. In het boek De Nederlandse Kaasplank wordt dan ook precies beschreven waarom dit niet het geval is. Tegenwoordig zijn er wel kazen beschikbaar die geschikt zijn voor zowel vegetariërs als veganisten.

Na deze onderwerpen worden er verschillende soorten kaas gepresenteerd. Bij elke kaassoort wordt een stuk verteld over de kaas, daarbij wordt geschreven welke drank er goed bij smaakt en welk zoetje hier goed bij past. Want kaas gaat namelijk goed samen met zoete ingrediënten en dat geeft een heerlijke en verrassende smaakcombinatie.

Tussen de verschillende kaassoorten door worden er verschillende kaasplanken gepresenteerd. Elke kaasplank is weer anders dus er zit voor iedereen wel een perfect plankje tussen! Of je nou vegetarisch of zwanger bent, er is voor ieder wat wils. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn om een goede kaasplank samen te stellen. Dat laat dit boek zeker zien.

HDe Nederlandse Kaasplanket boek eindigt met een kaasindex, waar kazen op alfabetische volgorde staan gerangschikt. Zo kun je een kaas snel opzoeken en weet je precies op welke plek de kaas moet liggen op de kaasplank. Ook staat erbij van welk dier de kaas afkomstig is.

Wil je nog meer van kaas weten? Ben je op zoek naar handige tips en een liefhebber van kaas? Bestel dan zeker De Nederlandse Kaasplank. Voor slechts € 19,95 heb je het boek al in huis. Met de handige tips en voorbeelden van Maarten Koek weet je zeker dat je een goede kaasplank op tafel zet. Je vindt het boek in de categorie kaascadeaus.

Review en fotografie door Lisa Sprenkeler (FoodLies) voor Delekkerstekaas.nl.