Het is een feest om te zien. Dartelende koeien die na een lange winter de stal verlaten. De boer heeft de deuren wijd opengezet. De ogen van de koeien beginnen te glanzen.
Ze schudden met hun kop en strekken de benen. Het gras en de vrijheid in de verte lonkt. Het gras glimt van de laatste lenteregen. Dan zijn de koeien niet meer tegen te houden. Op de weide aangekomen begint het dartelen. Hoe ze het voor elkaar krijgen om de meest gewaagde sprongen te maken is een raadsel. Het zware lichaam wiebelt op de stramme achterbenen met daartussen een heftig schommelende uier. Het dartelen, eindigt net zo snel als het begon met zo nu en dan een kleine nasprong. Het frisse gras is onweerstaanbaar lekker en het grazen begint. Dat is het begin van het proces voor de lekkerste kaas van dit jaar. Als kaashandel hebben wij daar hoge verwachtingen van.

Dartelkaas → Graskaas → Voorjaarsgraskaas → Boerenkaas

De naam Dartelkaas bestaat niet. Het is een wel betere benaming dan graskaas. Dat is te algemeen. In het najaar is er ook nog gras. Voorjaarsgraskaas is duidelijker. Als de melk van de dartelende koeien dezelfde dag wordt bewerkt door een biologische boer dan is het in ieder geval een Boerenkaas. Die melk wordt zorgzaam en vakkundig, rauw verwerkt. De gezonde mineralen en vitamines van de melk van het verse gras blijven daardoor bewaard en geven aan die kaas een smaak die anders is dan vorig jaar en anders dan kaas van een boer verderop. Dat is de verrassing van kaas. Dat is de verrassing van een natuurproduct. Dat is smullen van een jonge kaas met een roomsmaak die op de tong smelt en doet verlangen naar de tuintafel met een zomers zonnetje. De eerste en de lekkerste Voorjaarsgraskaas betrekken wij als ervaren kaashandel rechtstreeks van de biologisch-dynamische boerderij. Die kaas heeft dan gemiddeld een rijping van 4 weken achter de rug. Rijping die voor die kaas weer andere eisen stelt aan het vakmanschap van de boer als kaasmeester.

De lekkerste Voorjaarsgraskaas is te vinden in de webschop van onze site: Delekkerstekaas.nl.
Het komt zorgvuldig verpakt bij u thuis in dezelfde conditie alsof u hem in één van onze winkels of markten hebt gekocht. Op onze site vindt u over de wijze van verpakking en verzending meer informatie.

Neem een proef op de som en geniet van de Voorjaarsgraskaas, ook wel Graskaas en ook wel Jonge Boerenkaas genoemd. Kijk in de webschop Delekkerstekaas.nl van onze kaashandel en u zult het tegenkomen.

Het proeft als een zomerzon. Beter kunnen we het niet vertellen.
Bestel, proef, geniet !