"Het beste is vaak het eenvoudigste…"
Marcel Petite

Marcel Petite heeft tegen de stroom in gewerkt aan zijn filosofie om altijd een authentiek product, met als voorwaarde de biologische landbouw, te leveren. Dat is hem gelukt. Hij werd daarbij in de 60-er jaren geïnspireerd door de stichter van “La Maison Petite”.

Fort St.Antoine en Granges-Narboz zijn twee kleine dorpen in de regio France-Comté ( Jura ).

Ze liggen niet ver van elkaar af. In deze dorpen heeft Marcel Petite met allure en passie en trouw aan zijn uitgangspunten, moderne rijpingskelders gerealiseerd. Daar is plaats voor honderd-duizend grote ronde Comté kazen afkomstig van 20 kaasboerderijen ( fruitières ) uit de streek. Het is kaas van rauwe zomerse koemelk met een gekookte en geperste korst. Voor een Comté van 45 kilo is 450 liter melk nodig. De Jura is in de winter onherbergzaam koud. De koeien staan op stal. Er kwam voor de boeren tijd vrij om de handen ineen te slaan en met elkaar een productieproces af te spreken waaraan de Comté zijn smaak te danken heeft. Het werd kaas om van te watertanden.

Een wandeling door de enorme kelders is een ongekende belevenis. De kaasmeesters controleren met regelmaat de kaas. Door er met een hamertje op te kloppen hoort de kaasmeester hoe het met de rijping staat en of de kaas geschikt is om naar de consument te gaan. Het keren gebeurt machinaal. De rijpingstijden liggen niet streng vast. Die lopen tussen de 10 en de 24 maanden. Per boerderij verschilt de melk enigszins en kan de rijpingstijd, volgens een volgende filosofie van Marcel Petite, verschillend zijn. De Comté biedt daardoor een grote verscheidenheid en rijkdom van smaak. Comté is een soepele kaas met een pittige smaak en een ietsje zoet van de bloemen.

Soms proeft men hazelnoot en muskaat. Comté heeft een onvoorstelbaar rijk aroma.

Het spannende is dat de ene kaas de ander kan overtreffen. Het is een kaas die liefhebbers telkens weer verrast.

Dat is het proberen meer dan waard…!

La Maison Petite, proeverij

De allerlekkerste Comté hebben wij voor u in onze kaasshop klaarliggen.
Kies voor een komende zomerse

dag in de tuin voor Comté uit Fort St.Antoine of Granges-Narboz van Marcel Petite en drink daar een glas heldere witte wijn uit de Jura bij. Geen rode wijn want de tannine daarin maakt de smaak van Comté stuk. Appelcider smaakt er ook voortreffelijk bij en is nagenoeg alcoholvrij.

Delekkerstekaas.nl heeft ook een filosofie: Comté en été !