Comte

Comté is een Franse kaas die gemaakt wordt in de Franche-Comté, een streek in het oosten van Frankrijk die grenst aan Zwitserland. Het gebergte in dit gebied is de Jura. Kaas gemaakt in dit gebied moet aan een aantal regels voldoen om zich Comté kaas te mogen noemen. Sinds 1958 heeft deze kaas het AOC keurmerk, de organisatie die deze regels heeft opgesteld.

Zo moet de melk waarvan de kaas gemaakt wordt, afkomstig zijn van een bepaald ras koeien: de zogeheten Montbéliarde koe. De melk van deze koeien moet binnen 24 uur verwerkt worden zonder kleurstoffen en conserveringsmiddelen. De koeien moeten genoeg ruimte hebben, zomers grazen ze hoog in de bergen en eten ze vooral kruiden en diverse grassoorten. Dat is te proeven aan de kenmerkende smaak en het aroma van Comté: fris, zowel nootachtig als kruidig en fruitig.

Comté wordt in kleine kaasmakerijen in bergchalets in de Jura geproduceerd. Dit zijn de zogeheten fruitières, gezamenlijke werkplaatsen waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw. Al eeuwen produceert men op dezelfde wijze de grote ronde kazen die wel 40-80 kilo kunnen wegen. Per kaas is wel 500 liter melk nodig, dat vergde samenwerking tussen de boeren omdat een boer nooit zoveel melk op een dag kon leveren.

Comté wordt gemaakt van rauwe melk, de melk wordt verhit tot plusminus 56 graden Celsius (dit in tegenstelling tot de meeste rauwmelkse kazen waarbij dit 34 graden is). Deze temperatuur zorgt ervoor dat de kaas wat steviger van structuur is. De kaas wordt al na een paar uur uit de vorm gehaald en blijft een week in de kaasmakerij om te drogen. Hierna gaat hij naar een zogeheten rijpingskelder om op smaak te komen gedurende 4-24 maanden. In deze periode worden de kazen regelmatig gezouten en gekeerd. Na de rijping volgt een controle op uiterlijk en smaak voordat de kaas het groene etiket ‘Comté’ krijgt. Het rijpingsproces en de melk geven de Comté zijn heerlijke volle, romige en licht pittige karakter.

Een van deze rijpingskelders ligt in het fort van St. Antoine in het gelijknamige dorpje. Deze rijpingskelder is in handen van affineur Marcel Petite. Sinds vijf generaties oefent dit familiebedrijf het ambacht van het laten rijpen en bewerken van kazen ‘’het affineren’’ uit. Met liefde voor de eeuwenlange traditie van het kaas maken, zet dit bedrijf zich in om het proces van ambachtelijke kaas maken te behouden. Sinds de jaren ’60 is dit bedrijf actief betrokken bij het proces van biologische landbouw in dit gebied.

Delekkerstekaas.nl koopt Comté die 10 maanden heeft gerijpt rechtstreeks voor u in bij Marcel Petite. Met de aankoop van deze Comté worden de kleine lokale en ambachtelijke kaasmakerijen gesteund. Comté is een heerlijke kaas met een fijne smaak en een romige textuur. Door zijn smaak en omdat hij goed smelt is deze kaas geschikt op veel manieren te gebruiken.