Geeft u binnenkort een feestje? Dan wilt u uw gasten (en uzelf) waarschijnlijk graag iets lekkers serveren. Een borrelplank is daarbij altijd een goed idee. Met de verschillende hapjes op een borrelplank is er voor iedereen wel iets lekkers bij. Maar een borrelplank zelf samenstellen, hoe gaat dat in zijn werk? Bij Delekkerstekaas.nl weten we daar wel raad mee.

Wat te serveren op een borrelplank?

De opties voor producten op een borrelplank zijn eindeloos. U kunt bijvoorbeeld een kaasplank serveren of u kunt kiezen voor een combinatie van kaas en worst. Ook toastjes vallen vaak in de smaak, net als stokbrood met iets lekkers. En een combinatie van allerlei producten is natuurlijk al helemaal een goed idee.

Een paar producten die het vaak goed doen op een borrelplank zijn:

- Diverse soorten kaas, zoals kruidenkaas, Goudse kaas of Parmezaanse kaas
- Nootjes en pinda’s
- Groenten als komkommer of cherrytomaatjes
- Toastjes met kruidenboter en andere smeersels
- Kaasstengels
- Olijven
- Nootjes
- Dips en spreads
- Plakjes (gedroogde) worst
- Fruit als druiven of stukjes meloen
- Stokbrood of vijgen- of knoflookbrood
- Warme hapjes als minipizza’s of kipspiesjes

Kaas als onmisbaar ingrediënt

Op bijna iedere borrelplank ligt wel kaas. Veel Nederlanders zijn gek op kaas, dus kaas mag haast niet op een borrelplank ontbreken. Er zijn dan ook veel soorten kaas te koop. U kunt denken aan smaakvolle Beemsterkaas, pittige komijnekaas, Parmezaanse kaas of juist een heerlijke geiten- of schapenkaas. Een kaasplank is een heerlijke optie, maar u kunt kaas ook prima combineren met de hierboven genoemde producten voor een verrassende mix van smaken.

Combineer daarbij vooral verschillende soorten kazen. Bijvoorbeeld zachte kaas en pittige kaas, maar ook Hollandse kaas en buitenlandse kaas. Orden de kazen op uw borrelplank van zacht naar pittig, zodat uw gasten direct weten waar ze aan toe zijn. Door te zorgen voor een variatie aan soorten en structuren qua kaas, is er voor iedereen wel iets lekkers bij.

Extra tip: kaas is het lekkerst op kamertemperatuur, dus haal de kaas bij voorkeur twee uur van tevoren uit de koelkast.

Wat heeft u verder nodig?

Voor het samenstellen van een borrelplank heeft u, naast de lekkere hapjes, allereerst een mooie borrelplank nodig. Bij Delekkerstekaas.nl verkopen we mooie kaas- en borrelplanken in alle formaten en van verschillende materialen. Zo zijn er kaasplanken van hout, kaasplanken van leisteen en ook chique beukenhouten kaasplanken. Ook een kaasplank gemaakt van een teakhouten boomstam is een mooie en unieke ondergrond voor uw borrelhapjes.

Pak vervolgens een aantal bakjes en doe daar de losse dingen in. Denk daarbij aan smeersels, olijven of nootjes. De andere producten kunt u daar vervolgens omheen leggen. Leg daarna ook een aantal mesjes neer, zodat uw gasten zelf hun toastjes of broodjes kunnen besmeren of een stukje kaas kunnen afsnijden. Het is handig om per kaassoort een apart mesje (of kaasschaaf) klaar te leggen, zodat de smaken van de kaassoorten niet gaan vermengen.

Wees creatief

Wees verder bij het samenstellen van een borrelplank vooral creatief. Combineer verschillende mooie kommetjes, bordjes en bakjes en voeg eventueel wat leuke extra’s toe. Door een paar blaadjes basilicum over de borrelplank te strooien, ziet het geheel er bijvoorbeeld net iets feestelijker uit.

Een ander creatief idee voor een borrelplank is om voor een bepaald thema te kiezen. Zo kunt u een Italiaanse borrelplank serveren met zongedroogde tomaat, mozzarellakaas en gedroogde ham. Of kies voor een Frans thema en serveer Franse kaas als camembert in combinatie met stokbrood.

Zijn de gasten verdeeld over de ruimte? Serveer dan twee iets kleinere borrelplanken en verdeel die over de tafels. Zo kan iedereen van de hapjes proeven, zonder dat u veel tijd kwijt bent aan het samenstellen van de borrelplanken.

Of kies voor een lekker borrelpakket

Wij maken het u graag makkelijker om zelf een borrelplank samen te stellen. Bij Delekkerstekaas.nl kunt u daarom ook borrelpakketten bestellen met een aantal kazen. Zo heeft u direct meerdere lekkere kaassoorten in huis om op uw borrelplank te serveren. U kunt bij ons bijvoorbeeld een borrelpakket met pittige kaas bestellen. Ook een heerlijk geschenkpakket bestaande uit rode wijn, geitenkaas en een potje mosterd-dillesaus kunt u in onze webshop vinden.

Kaas kopen voor uw borrelplank

Heeft u binnenkort een feestje op de planning staan? Of wilt u gewoon zelf iets lekkers hebben voor het weekend? In de webshop van Delekkerstekaas.nl kunt u uw bestelling tot 4 weken vooruit plaatsen. Wij snijden en verpakken de kazen dan op de dag van verzending. Zo weet u zeker dat uw kazen op tijd arriveren voor uw borrelplank. En als u zich inschrijft voor onze nieuwsbrief, profiteert u direct van €5,- korting op uw eerste bestelling!

Eet smakelijk!