Boerenkaas is voor veel kaasliefhebbers dé ultieme kaas. En natuurlijk kun je boerenkaas kopen in onze kaasshop. Tegenwoordig zien we dat veel kazen van de boerderij de naam boerenkaas dragen. Dit klopt helaas niet altijd, want niet alle kaas van de boerderij mag als boerenkaas verkocht worden. Het begrip ‘boeren’ in Boerenkaas is door de Europese Unie namelijk beschermd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Wat dit betekent, leggen we graag aan je uit.

Traditionele bereidingswijze

Alleen kaas die op traditionele en gecontroleerde wijze op de boerderij is bereid, mag worden verkocht als boerenkaas. Met traditionele wijze bedoelen we dat de kaas is gemaakt van de rauwe melk van de eigen koeien. Voor de bereiding wordt gebruikgemaakt van rauwe, gekoelde melk van de avond tevoren en de nog warme melk van dezelfde ochtend. De kaas mag niet zijn verhit. Gebeurt dit namelijk wel, dan mag deze kaas niet meer als boeren kaas worden verkocht, maar als kaas van de boerderij of boerderijkaas.

Hittebehandeling

Het grootste verschil tussen boerenkaas en kaas van de boerderij is dus de verhitting van de kaas tijdens de bereiding. We noemen dit pasteuriseren. Met fabriekskaas wordt dit ook gedaan. De kaas wordt dan circa vijftien seconden lang verhit tot een teBoerenkaaspakketmperatuur van ongeveer 65 °C, zodat bepaalde bacteriesoorten worden gedood. Zodra de kaas een hittebehandeling ondergaat, mag de benaming ‘boerenkaas’ niet meer worden gebruikt, ook als verhitting de 65 graden niet bereikt. Kaas van de boerderij of boerderijkaas zijn goede alternatieven. Wanneer je dus in onze kaasshop kaas van de boerderij bestelt, weet je dat je niet te maken hebt met de echte boeren kaas.

Smaak

Het tweede grote verschil tussen boerenkaas en kaas van de boerderij is de smaak. De in de rauwe melk aanwezige bacteriën geven boeren kaas zijn krachtige, karakteristieke smaak. Wanneer de kaas een hittebehandeling ondergaat en bepaalde bacteriën worden gedood, verdwijnt ook grotendeels deze kenmerkende smaak. Boerderijkaas smaakt dus duidelijk minder krachtig. Boerenkaas is een puur natuurproduct en smaakt nooit precies hetzelfde. De verschillen in koe, grondsoort, gras, voer, receptuur en bereidingswijze zorgen ervoor dat de smaak van boeren kaas elke keer weer verrassend anders is.

Boerenkaas kopenKomijne kaas

In onze online kaaswinkel kun je kaas van de boerderij  en boerenkaas kopen. Alle kazen worden geselecteerd op ambachtelijkheid, traditie, puurheid en smaak. Het assortiment varieert van jong, belegen en oud tot boerentruffel en -walnoot. Daarnaast ontbreken ook de bekende Stolwijker en de Boeren Leidse met Sleutels niet in ons assortiment boerenkaas en kaas van de boerderij. Keuze genoeg dus!