Boerenkaas en kaas van de boerderij zijn één van de lekkerste kazen die je in onze kaasshop kunt kopen. Boerenkaas is een authentiek en puur product van Hollandse bodem. Kaas van de boerderij is in vele smaken te koop en geschikt voor diverse toepassingen en gerechten. Niet zo gek dat deze kaas zo’n populaire keuze is. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een aparte categorie met boerenkaas en kaas van de boerderij.

 

Rechtstreeks van de boerderij

Boerenkaas en kaas van de boerderij zijn, zoals de naam al aangeeft, stuk voorboeren-sleutelleidse-pikant-kwart-kaas-online-kopen_1 stuk originele streekproducten die gemaakt worden op de (kaas)boerderij. Er komen geen grote fabrieken aan te pas, maar alleen kleine kaasmakerijen. De kaas wordt meestal nog volgens authentiek (en geheim) recept gemaakt van de melk van de koeien die daar (vaak) vrij rond wandelen. Boerenkaas is dus een rauwmelkse kaas. De pure en bijzondere smaak van rauwe melk, proef je terug in de kaas. Probeer het maar eens!

 

Kaas van de boerderij

Kaas van de boerderij wordt eveneens volgens traditioneel recept op de boerderij bereid. Alleen wordt tijdens de bereiding van deze kaas de melk verhit tot minimaal 72 graden. We noemen dit pasteuriseren. Sommige boeren kiezen ervoor de melk iets te verhitten, boven de 40 graden, maar onder de 72 graden. Dit noemen we thermiseren. Zodra tijdens de kaasbereiding verhitting een rol speelt, mag een kaas de naam ‘boerenkaas’ niet meer dragen. We spreken dan van kaas van de boerderij of boerderijkaas.

 

Welke boerenkaas kies jij?

Boerenkaas en kaas van de boerderij zijn in allerlei variaties te koop en elke kaas smaakt anders. De smaak wordt namelijk mede bepaald door het grasland waar Boerenkaaspakketde koeien op lopen en het voer dat ze krijgen. Zo smaakt de boerenkaas van Hoeve Waterrijk weer anders dan de boerenkaas van Kaasboerderij Schep. Daarnaast zijn er tevens kazen met een toevoeging, bijvoorbeeld de boerenkaas met truffel van kaasboerderij Doruvael of de bijzonder smaakvolle Romero boerenkaas van Kaasboerderij Verweij waar rozemarijn aan is toegevoegd. Een voorbeeld van kaas van de boerderij of boerderijkaas is de Affiné belegen van kaasboerderij Dwaal ik, Wacht u en die van Kaasboerderij Mulder uit Melissant.

En voor welke variant kies jij? Bekijk alle soorten boerenkaas en kaas van de boerderij in onze categorie onder de Hollandse kaas!