Wij van Delekkerstekaas.nl zijn niet alleen dol op kaas, we zijn ook dol op recepten waarin kaas is verwerkt. Deze delen wij dan ook graag met jullie. Dit keer gaan we voor de ‘Bloemkoolsalade met boerenkaas en druiven’, een recept uit het boek Plenty More van Ottolenghi. Om de extra belegen kaas optimaal tot z’n recht te laten komen, hebben we het gerecht iets aangepast.

 

Volgens de weekstatistieken is het herfst, maar als we naar buiten kijken, zien we dat het nog volop zomer is. We kunnen nog heerlijk genieten van het aangename weer en de tijd voor kaasfondues en stoofpotten lijkt dan ook nog mijlenver weg. Om toch alvast de herfst welkom te heten en het zomerseizoen in stijl af te sluiten, dit keer een recept voor een echte herfstsalade; bloemkoolsalade met extra belegen boerenkaas en druiven.

 

Wat heb je nodig?

Voor de bloemkoolsalade met boerenkaas en druiven heb je de volgende ingrediënten nodig:

 

·         1 grote bloemkool (circa 900 gram), schoongemaakt en in kleine roosjes verdeeld;

·         100 gram extra belegen boerenkaas, in blokjes gesneden;

·         100 gram pitloze blauwe of rode druiven, gehalveerd en gewassen;

·         100 milliliter raapzaad of notenolie;

·         40 gram gehakte, geroosterde hazelnoten;

·         30 milliliter appelazijn;

·         10 gram licht geroosterde amandelschaafsel;

·         2 handjes grof gehakte peterselie;

·         1,5 theelepel Dijon mosterd;

·         1 theelepel honing;

·         een paar in water of olie geweekte saffraandraadjes;

·         zout en peper;

 

De ingrediënten van de bloemkoolsalade met boerenkaas en druiven zijn geschikt als voor- of lunchgerecht voor 4 personen of als hoofdgerecht voor 2 personen. En de boerenkaas koop je natuurlijk in onze online kaasshop!

 

Hoe maak je het klaar? 

Begin met het voorverwarmen van de oven op 220 °C.

 

Neem de helft van de olie en meng hier de bloemkoolroosjes doorheen. Voeg tevens de saffraandraadjes toe en breng op smaak met wat zout en peper. Pak de bakplaat en spreid de roosjes hier over uit. Zet de bakplaat in de oven en rooster ze ongeveer 20 tot 25 minuten. Vergeet niet om ze af en toe even om te schudden! Zijn de bloemkoolroosjes mooi goudbruin? Haal ze dan uit de oven en laat ze tot lauwwarm afkoelen.

 

Maak van de appelazijn, mosterd, honing en de overgebleven olie een dressing. Breng deze dressing met wat zout en peper op smaak.

 

Neem een grote kom en doe hierin de bloemkoolroosjes met de overige ingrediënten, zoals de boerenkaas, druiven, noten en peterselie. Giet de dressing erover en schep het geheel losjes door elkaar. Verdeel de bloemkoolsalade met boerenkaas en druiven over 2 of 4 borden, dien op en geniet ervan!