Abondance AOC… een overvloed aan smaak

Het landschap is lieflijk. De balkons van de goed bewaard gebleven, enorm grote, houten chalets staan in de zomer vol met bloemen. In de winter is het een skioord. U bent in de vallei van de Haute- Savoie met daarin het kleine dorpje Abondance met in de verte de indrukwekkende Mont Blanc. In de weiden lopen de Roodbonte Abondancekoeien. Ze zijn klein van stuk. Het zijn echte bergkoeien. Ze kunnen klimmen op de hellingen om te zoeken naar gras, kruiden en bloemen. Hun melkproductie is bescheiden. De maximale hoeveelheid per koe mag ook niet meer dan 5000 liter per jaar bedragen. Uitsluitend van hun melk wordt de Abondancekaas gemaakt. Dat staat in de bepalingen van het Syndicaat om het keurmerk AOC te mogen dragen. De rijpingstijd loopt van 90 dagen tot 10 maanden. De diameter is tussen de 38 en 43 cm met een hoogte van plusminus 8 cm.

Van koe naar kaas… een inspannend en zorgvuldig traject

De koeien worden twee keer per dag gemolken en de rauwe melk wordt dadelijk in een koperen ketel gegoten waarin vooraf stremsel is gedaan. Op ambachtelijke manier wordt daarna de ontstane wrongel gesneden en van de wei gescheiden. De wrongel wordt in vormen gedaan en dan volgt een zorgvuldige periode van rijping in vochtige kelders. De kaas wordt regelmatig gewassen en veelvuldig gekeerd. Het is een dagtaak. Door dit vakmanschap, samen met de bijzondere eigenschap van de melk, ontstaat de Abondancekaas. De smaak van de (half) harde kaas is vol en zuiver en geeft een indringende maar bijzondere geur af. Het is een kaas met een overvloed aan smaak. Dat wisten de Pausen in het middeleeuwse Avignon al en zij smulden van deze lekkernij met een glas Valréas uit het Rhônedal of liever nog met een glas Châteauneuf- Du Pape uit de wijngaarden niet ver van hun paleis vandaan.

Joseph Paccard… een meesterkaasmaker

Bij Joseph Paccard haalt onze kaashandel de overvloedig heerlijke Abondancekaas vandaan. Die kaas staat in onze webshop om door u aangeklikt te worden. Als u geen hele kaas van circa 10 kilo wilt bestellen dan snijden wij het door u gewenste stuk af en verpakken dat vacuüm en sturen dat in een doos naar u toe. Kijk daarvoor op de site waar wij als kaashandel alle mogelijkheden voor u op een rijtje hebben gezet. Makkelijk en overzichtelijk. De meeste Abondancekaas wordt van de melk uit de zomer gemaakt. Die kaas is het lekkerst. Delekkerstekaas.nl heeft die voor u klaarliggen.

Het rijpen van kaas… kijk eens naar het videofilmpje

Om te begrijpen waarom de Abondancekaas zo lekker is krijgt u te zien in ons videofilmpje op Facebook, Twitter of Smulweb, opgenomen op de ambachtelijke boerderij van Joseph Paccard. De kaas wordt, om nooit meer te vergeten, “De Overvloed” genoemd. Abondance schaaft u liefst heel dun. Dan komt de smaak en de geur helemaal tot zijn recht. Bij een pasta kunt het raspen. Als kaashandel verkopen wij het beste kaasgereedschap wat er is. Kijk eens op die pagina.

Op een Kaasplateau of bij een High Cheese mag de Abondance AOC niet ontbreken
.
De prijs van een hele kaas van 9,2 kilo is € 18,84 per kg.
Bij een stuk van 1,5kilo is dat € 19,76 per kg.

Abondancekoe: