3 bijzondere kaasfondue-recepten
Zondag gesloten
Beste bezoeker,
Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciele activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
Vorige week gaven we je de 10 beste tips voor de lekkerste kaasfondue. Daarbij vertelden we ook over de meest bekende fondue-varianten van Zwitserse origine, met o.a. Gruyere, Emmentaler en Appenzeller. Maar wist je dat ook andere kaassoorten prima geschikt zijn voor een fondue? Het gaat er vooral om wat je zelf lekker vindt.
Elke soort kaas zal een andere soort structuur opleveren. Neem je bijvoorbeeld Emmentaler, dan zullen er draden ontstaan aan de kaas. Als je hiervan houdt is Emmentaler een uitstekende kaas. De beste kazen voor kaasfondue zijn goed gerijpte Zwitserse kazen, zoals de al eerder genoemde Emmentaler, Gruyere en Appenzeller. Daarnaast zijn ook veel soorten blauwschimmelkaas geschikt voor kaasfondue, evenals Italiaanse kazen (Provolone en Mozzarella) en Franse kazen (Comte en Abondance).
We geven hieronder onze drie favoriete recepten die net even anders zijn. De basisbereiding is hetzelfde, dus we herhalen eerst de algemene bereidingswijze.
Basisrecept kaasfondue
- Zorg dat de kaas geraspt is en op kamertemperatuur is.
- Plet een teentje knoflook, halveer het en wrijf de (fondue)pan er mee in. Voor een sterkere knoflooksmaak kun je de teentjes in de pan laten en meekoken. Voor een nog sterkere knoflooksmaak kun je een teentje uitpersen in de wijn.
- Houd een scheut wijn achter om het bindmiddel mee om te roeren of de fondue te verdunnen indien nodig.
- Giet de wijn (of de vervanger) in de pan en breng tot net onder de kook, tot het bruist. Vis de toegevoegde knoflook er weer uit. Voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de kaas beter, en het zorgt voor een homogener mengsel.
- Voeg de kaas toe, onder voortdurend roeren laten smelten. Meestal werkt beetje bij beetje toevoegen het beste.
- Het kaasmengsel niet te hard laten koken en niet te lang verhitten. Het wordt dan rubberachtig en moeilijk te verteren. Naar wens kirsch toevoegen, of andere smaakmakers zoals tomaat etc. Alles naar smaak.
- De fondue binden of verdunnen totdat de gewenste dikte ontstaat (zie tips).
- De fondue op smaak brengen met kruiden.
Fondue van Hollandse boerenkaas
Melk in de kaasfondue? Het klinkt misschien vreemd. Maar het resultaat is een lekkere romige fondue. Die ook erg geschikt is voor kinderen. Als je toch liever iets meer pit wilt, kan de melk prima worden vervangen door een droge witte wijn.
Ingrediënten (4 personen)
- 2 1/2 – 3 dl volle melk
- 600 g belegen Hollandse boerenkaas, grof geraspt
- ca. 2 tl maïzena
- 1-2 el kirsch (of laat deze weg als je helemaal geen alcohol wilt)
- zout/peper/nootmuskaat
Bereiden zoals het basisrecept, maar dan met melk ipv wijn.
Lekker erbij: gekookte krieltjes, soepstengels, beetgare groene asperges, zure augurkjes.
Fondue van geitenkaas
Ingrediënten (4 personen)
- 400 ml witte wijn
- 400 gram harde Hollandse geitenkaas
- 200 gram Franse zachte geitenkaas
- knoflook
- bindmiddel
- 15 g verse koriander, fijngesneden
Bereiden zoals het basisrecept. Strooi vlak voor het opdienen de koriander over de fondue
Lekker erbij: appel, honingbrood, walnoten, bleekselderij
Roquefort-portfondue
Ingrediënten (4 personen)
- 125 ml slagroom
- 600 gram Roquefort
- 300 ml melk
- (eventueel) Maizena
- 3 eetlepels rode port
Bereiding
Verwarm de slagroom, voeg beetje bij beetje de Roquefort toe. Als alles gesmolten is de melk toevoegen en aan de kook brengen. Als de fondue te dun is, de maïzena losroeren met de port en toevoegen (anders port apart toevoegen). Eventueel op smaak brengen met peper.
Lekker erbij: peer, verse vijgen, appel, druiven, bleekselderij, witlof