Zelf houd ik niet zo van zoete toetjes. Je maakt mij pas echt blij met een stukje kaas. Ja, die Fransen begrijp ik wat dat betreft heel goed. Een mooie kaas gecombineerd met een perfect afgestemd glas wijn of port maakt een maaltijd helemaal af. Vind jij het lastig om te kiezen? Dan help ik je graag met de tien beste tips voor jouw perfecte kaasplank. Deze week tip 1 t/m 5. Volgende week nog 5 fijne aanbevelingen.

1. Hoeveel?

Reken per persoon 100 tot 125 gram kaas. Als je je kaasplankje aankleedt met ander lekkers (zie tip 5), dan is 100 gram zeker genoeg.

2. Kaasplank-combinaties

Neem kaas met verschillende soorten smaak en structuur. Schik de kaas van zachte roomsmaak naar pittige smaak. Kies ook eens voor een thema, Itaiiaans bijvoorbeeld of geitenkaas. Bij de Itaiiaanse versie zou je dan deze kazen kunnen serveren (oplopend van zacht naar pittig) Mozzarella, Parmezaan, Gorgonzola. En op de geitenkaasplank bijvoorbeeld Franse chevre, Spaanse Manchego en belegen Hollandse geitenkaas.

Een ander handig handvat bij het kiezen is te letten op de vijf verschillende kaasfamilies: roodflorakaas, harde kaas, blauwaderkaas, geiten- of schapenkaas en witschimmelkaas. Om tot een verantwoord samengesteld kaasplankje te komen kun je uit elke kaasfamilie iets kiezen.

3. De juiste temperatuur

Laat de kaas vooraf op temperatuur komen door hem 1 uur van tevoren uit de koelkast te halen. Door de kaas op kamertemperatuur te serveren komt de smaak het beste tot zijn recht.

4. Ieder kaasje zijn eigen mes

Natuurlijk is het niet lekker als je zachte geitenkaas wordt gecombineerd met die pittige blauwe, doordat je hetzelfde mes gebruikt voor elke kaas. Maar dat is niet de enige reden. Bij elk soort kaas hoort namelijk een bepaald mes. Logisch, want een zachte brie heeft nou eenmaal een andere structuur dan een oude boerenkaas. Dus kijk eens rond in de shop voor goed gereedschap. En nog een voordeel, het geheel ziet er gelijk heel verzorgd uit.

5. Snij bij

Elke vormkaas verdient zijn eigen snijwijze. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Hiernaast vind je wat handige variaties.

Kieshulpje

Vind je het na alle tips toch nog lastig om de juiste combinatie van kazen te vinden? Hier kan je ook kant-en-klare kaasplanken bestellen. En, extra fijn, ook alle andere benodigdheden voor jouw kaasplankje. Van het juiste mes tot aan een fraaie plank.