10 tips voor het allerlekkerste kaasplankje #2
Zondag gesloten
Beste bezoeker,
Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciele activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug.
Een kaasplankje is een perfecte afsluiter van een diner. Of een lunch an sich. Vorige week gaf ik je de eerste vijf tips voor het lekkerste kaasplankje, met informatie over hoeveelheden, samenstelling, temperatuur, kaasgereedschap en snijwijze. Deze week tip 6 t/m 10. Say cheese!
6. Bijgerechten bij je kaasplankje
Vul je plankje aan met brood, crackers of toast. Daarnaast is een frisse combinatie van fruit heerlijk. Denk bijvoorbeeld aan druiven, peer, appel of vijgen. Of schep wat compote in een mooi glaasje en serveer het samen met de kaas.
7. Prachtige presentatie
Kijk eens in je servieskast. Daar staat vast nog wel een mooie serveerschaal waar je de kaasjes op kunt schikken. Of denk eens verder. Een houten snijplank is bijvoorbeeld prachtig robuust. Als je 'op chique' wilt, kun je ook voor iedere gast een eigen bordje maken. Kies dan een smal, lang bord, waar je de kaasjes van zacht naar pittig op rangschikt. Je kunt dan zelfs bij iedere soort het perfecte bijgerechtje leggen. Bijvoorbeeld peerblokjes bij geitenkaas en druiven bij roquefort.
8. Wijntje erbij?
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken is witte wijn over het algemeen een betere combinatie met kaas dan rode wijn. Vooral wat lichtere, witte kazen kunnen weggeblazen worden door een zware rode wijn. Daarom kun je best kiezen voor een frisse Chardonnay of fruitige Sauvignon Blanc. Een andere manier om iets passends in het glas te schenken is letten op de herkomst. Als je dus voor het Italiaanse plankje kiest, schenk dan ook een Italiaanse wijn.
Het is erg lastig om een wijn te kiezen die perfect bij elke kaas past. Wil je eens goed uitpakken voor je gasten, dan kun je kiezen voor een klein (borrel)glaasje met passende wijn of port bij elke kaas. Staat ook nog eens hartstikke feestelijk. Bekroonde combinaties, waarbij zowel de wijn als de kaas in de spotlights staat, zijn bijvoorbeeld:
- Roquefort en Sauternes wijn
- roodflorakaas Livarot en Pommeau wijn
- Stilton en Port
- Munster en Gewurztraminer wijn
- Oud Reypenaer en Madeira
- Mozzarella en Pinot Grigio
Mocht dat teveel van het goede zijn, en ga je liever voor één of twee soorten, dan is dit een handige richtlijn:
Blauwe kaas (pittig): zoete witte wijn
Blauwe kaas (mild): rode wijn, zoete witte wijn
Witte korstkaas: witte wijn
Gewassen korstkaas: zoete witte wijn
(Half) Harde kaas: rode wijn, hoe ouder de kaas hoe krachtiger de wijn.
Verse kaas: witte wijn, mousserende wijn
9. Houd rekening met je gasten
Bedenk bij het samenstellen even goed of je gasten met bijzondere wensen aan tafel hebt. Als er bijvoorbeeld een zwangere dame aan tafel zit, serveer dan geen zachte, rauwmelkse kazen. En in het geval van een koemelkallergie kies je beter voor kaas op basis van geiten- of schapenmelk.
10. Weet wat je eet
Je gasten willen graag weten wat ze eten. Label daarom de verschillende kazen. Niet alleen informatief, maar ook nog eens decoratief. Schrijf bijvoorbeeld de namen op papieren vlaggetjes die je in de kazen prikt. Of met afwasbare stift met sierlijke letters op de serveerschaal.