doe mee maak kans

Gezellig!  Vrienden en familie aan tafel, een grote caquelon met geurende kaasfondue in het midden. De tafel vol met brood en groentjes om lekker te dippen. Glaasje wijn of donker Belgisch biertje erbij? Dat maakt het helemaal af. Want ook al wil het niet echt winteren in Nederland, wij halen de winter graag in huis.

Historie

Zo’n gezellige sfeer als kaasfondue tegenwoordig oproept, met herinneringen aan wintersportvakanties en middagen op het Nederlandse ijs, zo somber is de ontstaansgeschiedenis van dit gerecht. De kaasfondue is namelijk ontstaan in Zwitserland als noodzaak, om ook ’s winters nog een voedzame maaltijd te kunnen eten. Kaas werd in de zomer gemaakt en was in de winter niet echt lekker meer, zeker niet meer sappig, maar juist zwaar op de maag. Iedereen had echter wel een koe in de wei. De restjes kaas werden daarom gesmolten in de melk, zo was de kaas weer verteerbaar.

Receptuur

Tegenwoordig is dit gerecht juist een feest. Dé perfecte gelegenheid om samen uren te tafelen, om vrienden uit te nodigen en de kou te vieren. Met de toegenomen populariteit zijn de verschillende recepten ook toegenomen. Logisch, want smaken verschillen en de mogelijkheden zijn eindeloos. De meest bekende Zwitserse kaasfondue bestaat uit 40% Emmentaler, 40% Gruyere, 20% Appenzeller. Deze fondue kunt u ook als pakket bestellen. Een andere variant in de online shop is een klassieke kaasfondue met 50% Emmentaler, 50% Gruyere. Daarnaast vind je er de Franse fondue, biologische fondue en kruidenkaasfondue. We geven je hier onze top 3 kaasfondue recepten die net een tikje anders zijn, bijvoorbeeld een fondue van geitenkaas en een fondue van boerenkaas.

Hoeveelheid

Circa 150 gram kaas per persoon is voldoende als de kaasfondue ‘aangekleed’ gegeten wordt. Dus met salade, groenten, dessert en dergelijke. Ga anders uit van 200 gram kaas per persoon. De verhouding kaas wijn is ongeveer 2:1. Dus bij 150 gram kaas 75 ml wijn. Maar laat hierbij vooral je gevoel spreken, is de fondue iets te dik, dan een scheutje erbij. Te dun? Dan wat extra bindmiddel.

Lekker erbij

Van origine wordt bij kaasfondue alleen boerenbrood geserveerd. Maar wij zetten de tafel graag vol met ander lekkers en iets gezondere dippers. Denk bijvoorbeeld aan rauwkost (komkommer, tomaat, paprika, bleekselderij), kort geblancheerde groenten (broccoli, bloemkool), vleeswaren (rauwe ham, charcuterie) of fruit (peer, appel, ananas).

Caquelon

Kaasfondue wordt gegeten uit een caquelon, een dikwandige pan. Liefst glad van binnen, dat maakt makkelijk schoon. Wij vinden het zelf handig om de fondue in een gewone, wat ruimere pan, klaar te maken en dan over te gieten. De caquelon kun je vooraf alvast in de oven voorverwarmen. De kaasfondue moet tijdens het eten warm gehouden worden met een brander. Maar een paar theelichtjes werkt ook prima.

10 tips voor de lekkerste kaasfondue

  • De toevoeging van alcohol aan fondue verlaagt het kookpunt, zodat de eiwitten in de kaas niet zullen schiften. Maar zorg er altijd voor dat de wijn niet kookt.
  • Verwarm kaasfondue niet te hoog of te laag, dan wordt hij taai en rubberachtig.
  • Wil je fonduerecepten vermenigvuldigen voor grotere groepen? Denk er dan aan dat er minder oppervlakte is om vloeistoffen te laten verdampen. Je hebt dus niet het dubbele aan vloeistof nodig van het originele recept.
  • Er wordt niet alleen witte wijn gebruikt in fonduerecepten, maar ook cider, appelsap, bier en champagne.
  • Verse kruiden, geroosterde knoflook, gebakken uitjes, tomatenpuree en mosterd zijn allemaal uitstekende smaakmakers voor kaasfondue. Probeer maar eens uit.
  • Voor fondue die te dik is: verhoog het vuur, voeg een beetje wijn toe en roer goed door.
  • Voor fondue die te dun is: meng 1/2 eetlepel maïzena met een gelijke hoeveelheid wijn (of andere vloeistof). Roer door de fondue tot hij indikt.
  • Drink liefst rode wijn, niet te koude witte wijn of hete thee bij kaasfondue. Sommige kenners beweren dat het drinken van te koude drank (bv water, te koude witte wijn) spijsverteringsproblemen veroorzaakt.
  • Overgebleven fondue kan worden gebruikt als een topping voor aardappelen of groenten. Laat de fondue goed afkoelen en voeg hem de volgende dag toe aan frittata's, omeletten of pasta.

Bereiding

  • Zorg dat de kaas geraspt is en op kamertemperatuur is.
  • Plet een teentje knoflook, halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven. Voor een sterkere knoflooksmaak kun je de teentjes in de pan laten en meekoken. Voor een nog sterkere knoflooksmaak kun je een teentje uitpersen in de wijn.
  • Houd een scheut wijn achter om het bindmiddel mee om te roeren of de fondue te verdunnen indien nodig.
  • Giet de wijn (of de vervanger) in de pan en breng tot net onder de kook, tot het bruist. Vis de toegevoegde knoflook er weer uit. Voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de kaas beter, en het zorgt voor een homogener mengsel.
  • Voeg de kaas toe, onder voortdurend roeren laten smelten. Meestal werkt beetje bij beetje toevoegen het beste.
  • Het kaasmengsel niet te hard laten koken en niet te lang verhitten. Het wordt dan rubberachtig en moeilijk te verteren. Naar wens kirsch toevoegen, of andere smaakmakers zoals tomaat etc. Alles naar smaak.
  • De fondue binden of verdunnen totdat de gewenste dikte ontstaat (zie tips).
  • De fondue op smaak brengen met kruiden (zout, peper en nootmuskaat voor de standaard fondues).